Вече може да откриете  новия роман на Каролине Бернард за

...
Вече може да откриете  новия роман на Каролине Бернард за
Коментари Харесай

Симон дьо Бовоар в търсене на любовта

Вече може да откриете  новия разказ на Каролине Бернард за Симон дьо Бовоар – напълно уместно книгата излиза като част от Колекция „ Бунтарки “ на издателство „ Емас “.

Отдадена на философия, литература и политика, Дьо Бовоар се е трансформирала в знак на женския протест и нейният исторически труд „ Вторият пол “ може да се назова библия на феминисткото придвижване. Но въздействието на френската писателка надминава и това. Тя въодушевява генерации дами да търсят свободата, да се впускат в интелектуални инициативи и да не вършат взаимни отстъпки със себе си.

Авторката Каролине Бернард („ Музата на Виена “, „ Фрида Кало и цветовете на живота “, „ Рандеву в „ Кафе дьо Флор “) улавя с извънреден нюх и финес духа на тази неповторима персона и увлекателно ни демонстрира пътя, който е извървяла, с цел да се утвърди като онази Симон дьо Бовоар, останала вечно в историята, един до друг с обичания ѝ Жан-Пол Сартр. Париж, трийсетте години на предишния век. В „ Кафе дьо Фльор “ все по-често се заседява млада жена с искрящосини очи и коси, привързани с завит шал.

На масата пред нея лежи купчина бели листа, чакащи да бъдат изписани. Жената се споделя Симон дьо Бовоар и прави следващ опит да напише първия си разказ. А той все не се получава, тъй като мислите, които авторката желае да вложи, надвишават опциите на листа. Но Симон не се отхвърля, тя знае, че е предопределена за гражданска война в литературата. Въпреки мнението на фамилията си и изключително на строгия си и традиционалистичен татко, Симон се записва в университета. И тъкмо там тя среща мъжа, предопределен да стане неин сътрудник в живота: Жан-Пол Сартр, малко по-възрастен от нея, прочут в университетската среда със своята харизма и метафизичен хрумвания.

Двамата усещат неотложно привличане, поради общите си културни ползи, само че на първо място поради сходните си визии за света и любовта, учредена на безспорната независимост и отхвърлянето на всички връзки и ограничавания. Точно този мъж, отсядащ постоянно на нейната маса в кафето, дава сили на младата Симон да продължи да написа.

Не минават доста години преди никому незнайната любовна двойка от „ Кафе дьо Флор “ да взриви света със своите мисли... Заедно Симон дьо Бовоар и Жан-Пол Сартр формулират философията на екзистенциализма и са в центъра на парижкия безгрижник. Писателката Каролине Бернард е псевдоним на Таня Шли, родена през 1961 година в Хамбург.  Литераторка по обучение, Каролине Бернард се е посветила от 20 година на художествената литература.

След поредност участия в антологии през 2002 година тя издава първия си разказ в желания от нея исторически род. Особен триумф ѝ донася романът „ Рандеву в „ Кафе дьо Флор “ (2016), а след него и „ Музата на Виена “ (2018) и абсолютният бестселър „ Фрида Кало и цветовете на живота “ – и трите, оповестени от издателство „ Емас “ в Колекция „ Музи “.             Днес Таня Шли работи на свободна процедура като журналистка, редакторка и – несъмнено – авторка на исторически романи. Има две деца и живее със фамилията си в малко градче на Елба край Хамбург.
създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР